Lectures a distància

Si volteu per ports, parcs públics, abocadors i, en menor mesura, en zones humides naturals haureu tingut l'oportunitat de trobar ocells amb anelles o altres marques de lectura a distància. Ardèides, gavines, voltors, cotorres i corbs marins, entre altres sovint se'ls posa una marca amb una inscripció senzilla, gran i ben visible que serveixi per identificar l'individu amb prismàtics, telescopi o ampliant una fotografia. Amb la clàssica anella metàl·lica, rares vegades pots fer una lectura completa de la inscripció perquè els caràcters són massa petits, poc contrastats i la inscripció dóna la volta a tota l'anella i has de veure l'ocell des de diferents angles (tot i així, se'n poden llegir més de les que sembla a priori).

Les marques de lectura a distància tenen el gran avantatge que no cal tornar a capturar l'ocell per reconèixe'l individualment i normalment es col·loquen en ocells de certes dimensions (no amb petits passeriformes). Els ocells petits es poden tornar a recapturar amb l'anellament tradicional però recuperar bernats pescaires o voltors no és gaire habitual (excepte, com és ben sabut, a l'Osona http://www.gaco.cat/anellament-voltors), així que poder llegir la inscripció que identifiqui l'ocell individualment és molt interessant per seguir-li la pista.

El problema ve quan no estàs acostumat a llegir marques a distància, veus un ocell i llegeixes la marca corresponent. Al bloc de notes apuntes: PZYZ, per exemple. Si només has fet això, quan vas a reportar l'anella tindràs alguns problemes. De quin color eren les lletres? Quin era el color de fons? Estàs reportant la inscripció llegint-la d'abaix a dalt? o de dalt a baix? He escrit aquesta entrada per facilitar la presa de dades i ajudar a comunicar-ho millor.

On comunicar-ho?
El lloc web de l'ICO on comunicar lectures d'anelles o altres marques és aquí:
http://marques.ornitologia.org/ 
Es poden comunicar lectures d'ocells de Catalunya i tot Espanya, ja que el sistema està relacionat i sincronitzat amb aquest servei de l'Estació Biològica de Doñana, que el CSIC és qui coordina la lectura d'anelles per España i per fer-ho més proper als ornitòlegs catalans, l'ICO també presta el servei però en col·laboració directa amb aquesta institució espanyola.

Com comunicar una lectura?
Fàcil. Ens connectem a http://marques.ornitologia.org/ i, com sol passar en aquests casos, ens hem de donar d'alta com a usuaris. Cap problema. Ho fem i quan estem dintre hem de donar d'alta la localitat on hem vist l'ocell.
Donar d'alta Localitat:  Click a Localitats (al menú), click a "Afegir localitat", ens demana País i seleccionem CATALUNYA o ESPANYA (aprofiteu abans que ho declarin inconstitucional!!), província, municipi i col·loqueu el punter en el lloc on heu fet l'observació. Com que generalment són llocs on vas amb regularitat, a menys que sigui un espai molt gran, agafeu una zona representativa i no cal filar al mil·límetre. Tal i com mostra la pantalla:



Introduir l'observació:  Click a Observacions (al menú), click a "Afegir observació" i aquí és on hi ha la fitxa amb tota la info que hem d'introduir. Les poso totes i comento les que puguin necessitar explicació:
Localitat:
Espècie:
Inscripció: posem just la inscripció que es llegeix, sempre de 3 caràcters o més.
Ordre de lectura: cap amunt, cap a baix, d'esquerra a dreta, etc. Generalment seguim un ordre com si estiguéssim llegint naturalment (esquerra-dreta) però cal indicar-ho perquè la marca pot tenir la inscripció en vertical o en posicions que no ho deixin clar.
Tipus de marca: poden ser anelles, medalles, collarets... cal especificar-ho i si és a la pota deixar clar si és al tars (per sota de l'articulació) o a la tíbia (per sobre de l'articulació, la cuixa...)
Color de fons de la marca:
Color de la inscripció:
Data:
Hora:
Edat: Si tens algun dubte, selecciona Desconeguda. Les edats de gavines i altres ocells grossos poden ser complicades si no hi estàs familiaritzat. A partir de les dades d'anellament original (que a més, en moltes espècies són anellaments de polls) es podrà deduir.
Genere: això vol dir Sexe. Em sorprèn el llenguatge políticament correcte en un portal científic. Hauré de preguntar qui va sucumbir a la temptació de correcció.
Condició: bitxo viu, mort, captiu, dintre de la cassola...
Estat: si tens alguna indicació que sigui migrant, sedentari, etc. posa-ho però crec que això realment no té interès, precisament anellem els ocells per saber això.

Gavià argentat amb una anella al tars, fons verd, lletres blanques i inscripció PZYZ llegida de baix a dalt (Foto: Abel Julien)



Bernat pescaire ben xulo a l'espera que jo li fes foto (Foto: Abel Julien)



Quan el vaig fotografiar ni tan sols em vaig adonar que portava una anella de lectura a distància a la tíbia. Forçant una mica la saturació i el contrast de la foto es pot llegir perfectament (Foto: Abel Julien)
 El portal de marques especials ens permet introduir tota aquesta informació però la gràcia per l'usuari és que si l'ocell ja ha estat reportat allí per altres observadors, t'apareixerà la història d'observacions d'aquell ocell. En el cas del gavià argentat de dalt, hi havia una munió d'observacions al Zoo de Barcelona, que no em caben ni a la pantalla, i una observació al parc de Diagonal Mar. Sembla ser que aquest ocell no és gaire viatger.




Aquesta gavina corsa ja mola més. La vaig observar al Llobregat, on també la van veure altres observadors, i havia estat avistada també a Vilanova i la Geltrú i  les Marismas de Odiel, Huelva.


La web manté un històric automàtic de tots els llocs on els observadors van veient els ocells marcats però té un problema que cal solucionar: no apareix el lloc original d'anellament, a menys que els administradors ho demanin i l'introdueixin. Això és un inconvenient que sembla que es podrà solucionar a mig o llarg termini però que ara pots arrglar sol·licitant expressament que et posin aquesta informació per l'ocell que hagis reportat. Així que, ja ho sabeu, una altra versió de l'ornitologia per anar fent boca. En un British Birds (si no recordo malament) hi havia un paio que comentava que les lectures d'anelles eren la part principal de la seva afició als ocells i portava, ni més ni menys, que 20.000 lectures en els últims anys...

Bon birding!




Comentaris

Entrades populars