Comptar estols d'ocells

Comptar ocells és més difícil del què sembla. Encara que els humans ens pensem que tenim un cervell impressionant, tenim moltes limitacions. Una d'elles és que quan veiem uns quants objectes junts, perdem la noció de quants n'hi ha si no els podem comptar un a un. En realitat, més de 3 o 4 objectes ja ens produeixen un impacte visual que el cervell necessita comptar individualment. Total, que quan veiem passar un estol de només 9 o 10 esplugabous ja ens hem de concentrar a no descomptar-nos.

Per què comptar ocells?
Però abans de procedir en com comptar ocells, anem a l'arrel un moment: per què volem comptar els ocells? Evidentment, si tu només estàs fent llistes et comptarà tant haver vist un ocell com haver-ne vist deu però pel coneixement científic és important mirar de quantificar tot el què veiem. Els projectes de ciència ciutadana més populars, com Ornitho o Ocells dels Jardins, demanen que comptem els ocells. Encara que el nostre comptatge no ens sembli molt precís, la nostra estimació té molt valor per fer càlculs sobre les poblacions d'ocells. La diferència entre no comptar i fer una estimació poc fiable és força gran: la segona fa que la nostra observació tingui més valor, encara que sigui poc acurada.

Com comptar ocells?
Ok, us he convençut (o no) amb aquest petit i ràpid argument però com comptem ocells?
Suposem que ens apareix un estol com el de la foto, que a més, estarà només uns segons davant nostre:



Com que amb números grans ens atabalem, el què hem de fer és subdividir l'estol en grups petits, seleccionar un trosset i comptar-lo. Jo, que sóc limitadet, en un lloc em faig un grup de 5 individus i faig una línia imaginària que englobi el grup. Altra gent més capacitada fa el grup de 10 individus. Podeu provar quina dimensió us va bé (si el grup més gran que podeu fer és de 1, plegueu...)

 
Un cop tenim presa la dimensió del què són 5 ocells en aquest estol, comencem a replicar aquest cercle, més o menys, en el conjunt de l'estol, tot fent uns altres cercles que agafin grups aproximadament de 5 ocells. Com que l'estol està passant de pressa, es mouen, l'espai és tridimensional i els que estan davant se'n van darrere, te n'apareixen alguns per on no t'ho esperaves, etc., has d'anar ràpid i ser conscient que t'interessa més la rapidesa que la precisió. Comences a fer això:
 
 
 
I continuar fent això a tota pastilla fins que cobreixis tot l'estol. Ràpid, ràpid! A què esperes? Que se'n van!!
 

Ooopss... Vaja, ara veig que me n'he deixat alguns fora i en algun dels cercles hi ha més de 5 ocells.
 
I què? L'important és que he fet 9 cercles de 5 ocells, o sigui 45 individus, i com que me n'he deixat alguns fora apunto 50 en el bloc de notes. És completament irrellevant que n'hi hagi 4 o 5 o 10 més (o menys). L'important és que he fet una estimació i he posat en perspectiva quants ocells hi havia. M'ha quedat molt clar que en el meu local patch no queden nomes 15-20 individus d'aquesta espècie o que no tinc una població de centenars d'ells, oi?. Si no els hagués comptat, no tindria absolutament res.
 
A vegades els estols no són de 50 individus, sino de milers, desenes de milers o centenars de milers. Òbviament, la cosa es complica molt i la precisió es perd per moments però llavors la tècnica és bàsicament la mateixa, és a dir, fer grups petits però sumar-los i quan tenim un grup de 100, per exemple, llavors fer "trossos" de 100 individus cobrint tot l'estol. Ens podem trobar amb coses com aquesta:
 

Cap problema. Anem a sac. Primer fem un grup d'uns 10 ocells (cercle blau), l'ampliem unes cinc vegades (cercle lila) per obtenir uns 50 ocells, el dupliquem (vermell) per obtenir 100 individus i fem tants trossos d'aquestes dimensions en l'estol, apretant-los una mica més on em sembla que hi ha més densitat. Em surten deu trossos, o sigui que hi deu haver 1.000 ocells però com que per sota n'hi ha més i en el fons encara més, apunto 1.500 en el meu bloc de notes.
 
  Hem de tenir en compte que normalment, com més gran sigui l'estol més tendim a subestimar. Està demostrat que a partir dels 3.000 ocells, l'observador no s'atreveix a dir xifres més altes i gairebé sempre subestima el nombre d'ocells. De fet, la subestimació en estols molt grans arriba a ser espectacular de forma que molts observadors reporten només el 50%, o fins i tot menys, dels ocells que estan veient. Suposo que el nostre inconscient deu dir "Ostres! No pot ser que aquí hi hagi 100.000 ocells!" i ens frenem. També és cert que si n'hi ha molts, queden tots més junts i és més difícil diferenciar-los.

Però totes aquestes dificultats no són res comparades amb el benefici que representa pel nostre coneixement el fet de tenir una estimació, encara que no sigui molt acurada, i ser capaços de tenir una certa mesura de les dimensions de les poblacions d'ocells del nostre voltant. Un altre dia parlarem de censos, que és un altre tema també molt interessant.

Bon birding!

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars