On veure gavina capnegra (Larus melanocephalus)

La gavina capnegra és un ocell que sempre m'ha agradat i feia temps que tenia curiositat per veure la concentració d'aquesta espècie que es produeix cada any al pantà de Riudecanyes a finals de febrer i principis de març. El dissabte passat hi vaig anar amb una colla dels assistents al Curs d'Identificació d'Ocells del passat hivern (agraïm a l'amfitrió local, Albert Pardo, les seves gestions per afinar en el dia i hora per anar a trobar les gavines).

Després d'una estoneta de suspens, en la que no apareixia cap gavina i semblava que hauríem d'anar al bar a jugar a cartes, vam veure com l'horitzó es començava a farcir d'un núvol que s'apropava cap a nosaltres. Cada vegada més a aprop, les gavines van començar a arribar formant una "autopista" de gavines que aterraven a l'embassament, així que si teniu ganes d'observar bé aquesta espècie, aquest és el millor lloc per fer-ho tant com vulgueu. Aviso que sembla que hi ha alguns dies que no pugen a l'embassament, segons ens va informar Albert Cama, estudiós de l'espècie que també estava al lloc. És a dir, la possibilitat d'haver d'anar a jugar a cartes al bar existeix!

És curiós el què fan aquestes gavines capnegres. Han passat el dia alimentant-se al mar, seguint vaixells de pesca al llarg de distàncies probablement molt grans, tot seguit a primera hora de la tarda comencen a congregar-se pels volts de Cambrils i a la posta emprenen el vol, totes juntes, en un gran estol de desenes de milers d'individus cap a l'embassament de Riudecanyes, a 10 kms. cap a l'interior. A l'embassament es banyen a l'aigua dolça, beuen aigua i se'n van. Probablement, cada gavina no s'està més de 5 minuts a l'estany. Em sorprèn que no els faci mandra volar 20 kms per anar a fer un glop!

Tinc la sensació que l'estat de volar, pels ocells és gairebé el mateix que estar en repòs, sempre i quan tinguin prou aliment per tenir energia per fer-ho, però no sembla que volar els faci mandra, per dir-ho en termes humans.

Els comptatges indiquen que es concentren entre 20.000 i 40.000 gavines, segons els anys. Sembla ser que aquesta és una concentració prenupcial dels ocells que han hivernat al litoral mediterrani de la Península Ibèrica abans de marxar a les seves àrees de cria al Mar Negre i que concentra entre el 5% i 15% de la població mundial (vegeu Josa et al., 2011).

Aquí teniu una mostra del show de Riudecanyes.



Bon birding!

Referència:
Josa, P., Cama A. & Ferrer, J. 2011. Invernada de la gaviota cabecinegra (Larus melanocephalus) en Cambrils: evolución del número, comportamiento y origen. Actas del 6º Congreso del GIAM 2011.

Comentaris

  1. Ep! una invasió de territori sense previ avís!
    Si tornau a baixar aviseu, que jo també m'hi apunto. ;-)

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. Sí, sí, les concentracions d'animals són sempre espectaculars. A més, aquestes gavines van tan juntes que quan et vénen de cara fan efecte.

      Elimina
  3. Hola Abel, aquest cap de setmana vaig estar per Tarragona i vaig aprofitar, diumenge a la tarda, per acostar-me al pantà de Riudecanyes a veure la Gavina capnegra. Tot i les espectatives no en va aparèixer cap! Sembla que una de les possibles causes que va comentar un company, és que el diumenge no surten les barques de pesca i per tant podria ser que les gavines tampoc haguessin sortit a mar. L'altra hipòtesis és la mala sort :( . El més curiós del cas és que dilluns a la tarda ens va creuar, sobre la carretera a l'alçada de Montbrió del Camp (en lína recta entre el mar i Riudecanyes) tot l'estol de gavines capnegra que deurien anar cap al pantà!
    El que sí que vam veure dimenge al pantà és una acumulació de cueretes també considerable!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres! Quina mala sort! Sembla ser, com deia a l'article, que no pugen cada dia perquè a vegades van a veure/banyar-se en alguna bassa més propera a la costa però precisament els caps de setmana (diumenge inclòs) és més probable que vagin a Riudecanyes perquè hi haurà més molèsties (gent, etc.) en aquestes zones properes. Això és el què vaig entendre que em va dir Albert Cama i no sembla que tingui relació amb el seguiment de les barques. Senzillament, hi va haver mala sort!
      Lo de les cueretes també ho vam veure però no sé si tantes com devies veure tu. Jo en vaig veure al voltant de 8-10 en un mur de contenció a mà dreta. Les cueretes blanques tenen costum de congregar-se. Conec una joca on hi dormen algunes desenes.

      Elimina
    2. Gràcies Abel!
      Les cueretes que jo vaig veure estaven tant al mur de contenció de la dreta com dius tu però hi havia un altre grup nombrós a la resclosa mateixa! Va ser el "consol"...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars