On veure ocells a Catalunya


Sovint em pregunten llocs concrets on veure determinades espècies, d'aquelles que "em falten". Inicio una sèrie d'entrades al blog en la que explico llocs concrets on veure algunes de les espècies, indicant els punts exactes on trobar-los. Evidentment, no donaré detalls sobre espècies sensibles en llocs de nidificació o zones on hi hagi perill de molèsties del tipus que sigui. En la nostra afició a l'ornitologia, hem de tenir clar que el que ha de prevaldre és la seguretat i benestar dels ocells
 
Tanmateix, déu-n'hi-do la quantitat d'espècies sensibles que es poden veure en llocs on la seva observació no representa cap molèstia per ells (per exemple, en llocs molt humanitzats on aquests ocells campen com si res). No necessàriament parlaré d'ocells difícils de veure, escassos o en perill. Moltes vegades em pregunten on veure ocells relativament comuns i la idea d'aquestes entrades serà, senzillament, indicar un lloc concret que jo sàpiga on es poden observar.  Podrem estar parlant del picot negre o el trencalòs però també de la mallerenga emplomallada o l'esplugabous, dos ocells comuns però preciosos que al principiant li pot interessar observar (i que un servidor, que n'ha vist milers, no es cansa de mirar i admirar!).


També, hi ha molta gent que sap força més indrets que jo on observar-los i que serien molt més eficients donant aquests consells per localitzar aquestes espècies. Afortunadament, Catalunya compta amb ornitòlegs de camp molt competents i grans coneixedors del territori. Així que la meva intenció és senzillament ajudar en una cosa concreta als qui creguin que els pot interessar, intentant referir el lector, sempre que sigui possible, a llocs de fàcil accés.


Tenint en compte que fa uns dies vam fer una sortida amb el curs d'identificació d'ocells de l'ICO en la que vam obtenir magnífiques vistes d'un trencalòs a qui no semblava importar-li el més mínim que el miressin 15 personatges embadalits, començaré amb aquesta espècie.



On veure trencalòs (Gypaetus barbatus)


Quan jo era jovenet (no fa tant de temps...) veure un trencalòs era una mena de prodigi degut a la minsa població que hi havia. Ara, la població al Pirineu s'ha recuperat notablement i en ser una espècie molt mòbil que patrulla el seu territori amunt i avall és molt més detectable que altres rapinyaires que potser tenen poblacions similars o fins i tot més grans però són menys detectables (penso, per exemple, en l'àguila daurada).


Hi ha diversos llocs on es pot observar trencalòs fàcilment a Catalunya però el lloc on he obtingut millors vistes, amb l'ocell a només 10-20 m de distància, ha estat a Coll de Pal, al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Des de Bagà, agafeu la carretera en direcció Coll de Pal (perfectament indicada a l'extrem nord de la població) i després d'uns 20 minuts arribareu al refugi, que està a peu de carretera a la dreta. A mà esquerra hi ha una esplanada per aparcar, deixeu allí el cotxe i deambuleu per la carretera principal una estona, entre on heu deixat el cotxe i uns 400 m. més endavant. A partir de l'hora en la que es formen tèrmiques, és a dir, a partir de les 11h aproximadament, teniu una alta probabilitat d'observar el trencalòs resseguint el penyassegat de l'esquerra de la carretera. És un lloc de facilíssim accés amb un paisatge atractiu i on podeu observar altres ocells interessants, especialment a primavera. Aquí he observat trencalòs tant a la primavera-estiu com a la tardor-hivern, així que teniu un lloc bastant constant on provar de veure'l (Enllaç: Coll de Pal - Google Maps)

No enganyo: aquest trencalòs ens va passar repetidament a 10-20m d'alçada, per sobre dels caps de 15 persones del Curs d'Identificació.
Foto: Joan Ramon Lucena.


Observeu la silueta pròpia de rapinyaire, amb ales amples i llargues amb "dits", i la cua llarga en forma de cunya, que és la característica que ens ajudarà més identificar-lo de lluny (normalment no es veu tan bé com aquest!). En aquest individu la cua es veu força ampla perquè s'estava remuntant circularment en una tèrmica; generalment sembla més estreta i, per tant, fa l'efecte de ser més allargada.
Altres llocs de fàcil accés on veure trencalòs que em venen al cap poden ser a la Val d'Aran, pujant des de Vaquèira al Pla de Beret, hi ha un mirador a peu de carretera -el Mirador de Neret- amb una vista magnífica (que encara que no veieu el trencalòs us encisarà) on també és fàcil observar-lo, juntament amb altres rapinyaires com l'àguila marcenca en primavera-estiu (Enllaç: Mirador de Neret - Google Maps)


També podrem veure aquest ocell patrullant amunt i avall a dalt de tot del Port de la Bonaigua, just on hi ha el bar-restaurant en el punt més alt, tot i que aquí sol passar a una certa alçada.


Espero que aquesta informació sigui útil a qui vulgui veure i fotografiar aquesta bèstia corrúpia (i si el veieu de prop, entendreu perquè l'anomeno així!).



Bon birding!

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars